Twee grote herenhuizen aan de Raamweg in Den Haag worden getransformeerd naar 35 studioappartementen. Nuttig gezien de grote behoefte aan woningen voor kleine huishoudens. De nieuwe bewoners gaan geheel elektrisch wonen, zonder gebruik van gas dus. Elektro Groeneweg tekende voor alle elektrotechnische voorzieningen.
De percelen Raamweg 15 en 16 in Den Haag bestaan uit twee gekoppelde herenhuizen. Deze zijn in gebruik geweest als kantoren en worden nu getransformeerd naar studio’s.
‘We verzorgen een compleet nieuwe infrastructuur, waardoor elke woning over zijn eigen groepenkast beschikt. Ook leggen we de totaalinstallatie aan voor alle voorzieningen, waaronder vloerverwarming. Op het dak komen PV-panelen’, vertelt projectleider George de Kok van Elektro Groeneweg.
Samen sterk in herontwikkeling
‘Op de twee panden komt een verdieping extra en ook komen er woningen in het souterrain. We voeren de opdracht uit voor Glosec, geroemd om zijn herontwikkeling wereldwijd. We hebben een goede samenwerking met Itai Cohen, Chief operational officer van Glosec, voor wie wij eerder 53 serviceappartementen aan de Koninginnegracht in Den Haag realiseerden. En in Amsterdam voor het B-aparthotel.’
Net kabel- en montagewerk
We treffen monteur Sebastiaan van Elektro Groeneweg: ‘Ik werk al drie à vier jaar met plezier voor Elektro Groeneweg. Het werk hier aan de Raamweg is voor mij heel goed te doen, want ik ben al twintig jaar elektricien. Belangrijk is alles netjes weg te werken, zodat de appartementen straks fraai zijn voor de bewoners. De woningen zijn zo’n 18 tot 46 vierkante meter, dus dat betekent dat slapen en wonen in één ruimte zijn. Het is dan extra van belang dat kabels weggewerkt zijn en zaken als wandcontactdozen heel netjes zijn gemonteerd. De woningen hebben fijne voorzieningen, zoals vloerverwarming en enkele zijn voorzien van zonnepanelen. Tevens krijgt elke woning een intercom toestel.’
Logistieke uitdaging
‘Logistiek is deze locatie wel een uitdaging’, vertelt De Kok. ‘We moeten bevoorraden via de drukke Raamweg en aan de achterzijde is alleen een smalle ingang via de tuin. Er is met de vier verdiepingen geen lift, dus dat vraagt ‘manpower’. Ook is de locatie te midden van woningen en kantoren, dus daarin moeten we rekening houden met tijden waarop we machinerie in kunnen zetten. Dat vraagt een uitgekiende planning en een goede balans in voortgang van het werk voor de opdrachtgever en zoveel mogelijk rekening houden met betrokkenen. Goed samenwerken dus met het hele projectteam.’ In november 2023 staat de oplevering gepland.