Elektro Groeneweg helpt u op weg naar een groenere toekomst. Door pragmatische en innovatieve oplossingen maken wij uw duurzame ambities waar.
De BV Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn. Een enorme opgave. De komende jaren spelen twee ontwikkelingen een hoofdrol voor de toekomst van de Nederlandse elektriciteitsmarkt: een transitie naar overwegend weersafhankelijke elektriciteitsproductie en toenemende elektrificatie van onze maatschappij. Nu bestaat nog meer dan de helft van de elektriciteitsproductiecapaciteit in Nederland uit thermisch vermogen (zoals kolen, aardgas). Men verwacht dat dit in 2030 nog maar een kwart zal zijn (bron TenneT). Elektriciteit wordt dan voornamelijk opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Dit betekent een ingrijpende verandering, omdat vraag en aanbod op het elektriciteitsnet altijd met elkaar in balans moeten zijn.
Inzicht in gedrag en gebruik
Elektro Groeneweg bekijkt bij projecten of alternatieve energiebronnen mogelijk zijn. Daarbij willen we het transport van energie zo minimaal mogelijk houden, dus houd de energie bij de opwekkingsbron. Het begint altijd met inzicht in gedrag en gebruik. Inzicht in het gedrag van mensen in een gebouw en inzicht in het energieverbruik. Op een school is dit bijvoorbeeld heel anders dan in een kantoorpand. Op een school heb je bijvoorbeeld de meeste opbrengst van zonnepanelen in juli/augustus, maar dan ook het minste energiegebruik vanwege de schoolvakanties. En dan zit je ook nog met het gegeven dat de vergoeding voor teruglevering van energie gaat teruglopen.
Milieu- en energiewinst
Zaak is dus om te bepalen met welke maatregelen de meeste milieu- en energiewinst valt te behalen. Slim isoleren, LED-verlichting of een warmtepomp, het zijn zomaar wat mogelijkheden. Daarbij moet ook gekeken worden bij het verduurzamen van woningen wat de strategie van de corporatie en van de gemeente is. Komt er een warmtenet of niet? Dat is medebepalend voor de keuze van verwarming. Kortom, Elektro Groeneweg kan in samenwerking met enkele geselecteerde partners een energieadvies en energielabel afgeven. Daarmee maak je direct inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen nodig en nuttig zijn. We kijken daarbij naar een realistische uitvoering en het terugverdienmodel. Ook hier moeten people, planet en profit in balans zijn.