Van Energie-inzicht tot social return
Elektro Groeneweg werkt aan zijn carbon footprint. In onze bedrijfsprocessen krijgen milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen volop de aandacht.
Energie voor mobiliteit, digitalisering, verlichting en verwarming. Het is een optelsom van jewelste, en we zien toenemende elektrificatie in de maatschappij terwijl de fossiele brandstoffen opraken. Het is op precies die balans tussen buigen of breken, waar Elektro Groeneweg graag wil bijdragen. Dat doen we door verduurzaming bij klanten en intern. Onze interne speerpunten zijn CO2-uitstoot, afvalmanagement en ketenverantwoordelijkheid.
Inzicht in carbon footprint
Bij de realisatie van CO2-reductie kijken we naar haalbaarheid en meetbaarheid. We maken gebruik van het partnerhip van Klimaatplein en de Duurzame Installateur om te komen tot inzicht in onze CO2-footprint en duurzame oplossingen. Want daar begint besparing altijd mee: inzicht!
Verbetering bedrijfsprocessen
We werken continu aan verbetering van de bedrijfsprocessen en beheersing van milieurisico’s. Dat doen we door:
- Minder afval: beheersen en beperken van afvalstoffen (5% per jaar).
- Minder energie: verminderen van energiegebruik door slimme inzet van productiemiddelen en aanpassing gedrag (3% per jaar).
- Hergebruik materialen: het sluiten van kringlopen (cradle-to-cradle).
- Gedragsverandering: bewustwording bij medewerkers creëren.
- Milieuvriendelijk produceren: bij inkoop en productie kijken naar herkomst van materialen en gereedschappen. Energie duurzaam inkopen.
- Verduurzaming wagenpark: voldoen minimaal aan Euronorm VI/6, aanleggen laadpalen, elektrificeren servicewagens.
Stroometiket
Ons energieverbruik leggen we sinds 2018 vast in een milieuplan. Daarin zien we dat we een aanzienlijke besparing op het elektriciteitsverbruik hebben gerealiseerd. Dit betreft meer dan 15% en is te herleiden naar door ons ingevoerde maatregelen. We hebben TL-armaturen vervangen door energiezuinige armaturen, bewegingssensoren geplaatst in de sanitaire voorzieningen en schakelen klimaatinstallaties in de nacht en de weekenden uit. Daarnaast kopen wij energie 100% duurzaam in. Onze energieleverancier geeft jaarlijks een stroometiket af voor deze inkoop. Dit stroometiket geeft een overzicht welke energiebronnen zijn gebruikt voor de levering van elektriciteit. Dit levert jaarlijks een reductie van 15.985 kg CO2 op.
Milieubarometer
Daarbij maakt Elektro Groeneweg sinds 2022 gebruik van de Milieubarometer. Dit is een duurzaamheidsmonitor waarmee we de milieu- en CO2-impact van Elektro Groeneweg zichtbaar maken.Door onze resultaten te vergelijken met de gemiddelde resultaten binnen onze branche (gemiddelde Milieubarometer) zien we op welke punten wij als bedrijf kunnen of moeten investeren om de CO2-uitstoot nog verder terug te dringen. Kortom, welke energiebesparende maatregelen hebben de meeste impact. Hier hebben wij als elektrotechnisch bedrijf uiteraard zelf ook een idee over, maar het is goed te benchmarken. Ook is het prettig de milieu-impact van onze organisatie in heldere grafieken en kengetallen online beschikbaar te hebben. We nemen deze resultaten mee in ons directieverslag, zodat we de milieuwinst door de jaren heen kunnen monitoren en reële doelen stellen.
Gedrag van mensen
In een directieverslag beschrijven we doelstellingen en resultaten op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Onze medewerkers kunnen dit inzien via intranet en we bespreken maandelijks (onderdelen van) ons duurzaamheidsbeleid tijdens de maandafsluiting. Ook is duurzaamheid, met name afvalreductie en mobiliteit, een agendapunt op de toolbox-bijeenkomsten op de projectlocaties van Elektro Groeneweg. Gedrag van mensen is een sleutelfactor voor een groene toekomst.
Laadpalen
Elektro Groeneweg verzorgt de totale infrastructuur, de laadpalen en de inbedrijfstelling voor klanten die hun wagenpark willen elektrificeren. We hebben daartoe al diverse succesvolle projecten uitgevoerd. Natuurlijk staan er ook laadpalen bij ons eigen gebouw in Rotterdam. Wij kunnen het gehele traject voor klanten verzorgen en stimuleren daarmee ook, breder dan voor ons eigen bedrijf, de vermindering van de CO2-uitstoot. We hebben dit ook actief uitgedragen in onze omgeving met een brochure ‘Ha buur, wist je dat een laadpaal bij jouw bedrijfspand verplicht is’. Vanzelfsprekend elektrificeren we ook het wagenpark binnen ons eigen bedrijf. Door onze kennis en expertise gebeurt dit bovendien veilig (denk aan aanpassingen meterkast, voldoende vermogen en veilige aansluitingen).